Geregeld gebeurt er iets bijzonders in MAAKbar. Wat we enkele weken geleden mochten bijwonen, was wel heel speciaal. Gretel Pardon bracht op 6 maart haar trouwjurk binnen bij MAAKbar. Andrea, de maker achter Project Dubbel, gaf er een nieuwe twist aan. Wij mochten de overhandiging van het herboren kledingstuk bijwonen en we kwamen te weten wat Andrea drijft bij haar maakproces.


Gretel: “Proficiat! Dit certificaat is een erkenning van een geslaagde actie om jouw kledingstuk terug tot leven te brengen. Lang leve jouw kledij! Dat staat er op het kaartje dat bij mijn jurk geleverd werd. Het is verpakt in een klein uniek stoffen zakje.”

Hoe kwam je op het idee om je trouwjurk te laten vermaken?

Gretel: “Koen en ik trouwden in 2017 nadat we al meer dan 20 jaar samen waren en drie kinderen hadden gekregen. Dus toen ik op zoek ging naar een jurk voor de gelegenheid, wilde ik iets dat speciaal was.  Ik heb niet gekozen voor een witte jurk, want ik wilde niet dat het nadien in mijn kast bleef hangen. Het werd een jurk in mijn lievelingskleur: groen! Na die speciale dag deed het kleed toch wat ik niet wilde, daar hangen.”

En toen kwam de oproep van Project Dubbel om een kledingstuk te laten vermaken.

Gretel: “Ik heb nog andere kledij die ik nog best eens zou willen vermaken, maar mijn trouwjurk stond op nummer één. Het is een jurkje dat net iets teveel bloot liet om te kunnen dragen op mijn werk bijvoorbeeld. Op 6 maart kwam ik dus langs bij Joke en Andrea met enkele ideeën die ik zelf in gedachten had.”

 

Andrea: "De dialoog voorafgaand aan het maakproces vind ik het allertofste. Zo wordt de drager een onderdeel van dat proces en zullen de vermaakte stukken met zekerheid gedragen worden."

Hoe was dat?

Gretel: “Dat was plezant. Die twee dames zaten klaar met pen en papier. Joke maakte schetsen en noteerde ideeën, met Andrea ging ik in gesprek over de mogelijkheden. We overliepen verschillende opties, waarbij een idee om het kleed uit elkaar te halen tot rokje en topje het niet gehaald heeft. We konden het eens worden: de jurk zou een mouwloze jurk worden, met een ceintuurtje gemaakt uit de mouwen en met een minder diep uitgesneden decolleté.”

Andrea: “Die dialoog vind ik hetallertofste. Zo wordt de drager een onderdeel van het maakproces en zullen de vermaakte stukken met zekerheid gedragen worden. Als ik iets met mijn eigen creativiteit maak, van nul af aan, is nog maar de vraag of iemand het zal kopen en vaak zal dragen."

 

Andrea: "Doordat ik mijn kennis en kunde kan toepassen op een kledingstuk van iemand anders, wordt het verhaal van de kledij en van de eigenaar verweven met het nieuwe stuk."

Gretel, je kan ook zelf stikken, waarom dit dan toch uit handen geven?

Gretel: “Klopt! Maar in dit geval wilde ik mijn vertrouwen liever geven aan iemand die echt wist wat ze deed.”

Andrea: “Dat snap ik volledig. Ik leerde zelf stikken toen ik nog heel jong was. Mijn grootmoeder leerde het mij. Voor mij was het evident om nadien een opleiding te kiezen waarbinnen ik daarmee iets kon doen. Productdesign, werd het. Maar wat ik daar mistte, namelijk zien welk leven een product gaat leiden, vind ik nu pas terug via Project Dubbel. Doordat ik mijn kennis en kunde kan toepassen op een kledingstuk van iemand anders, wordt het verhaal van de kledij en van de eigenaar verweven met het nieuwe stuk."

Hoe gaan jullie concreet te werk?

Andrea: “Na de dialoog met de eigenaar waarin we luisteren naar zijn of haar ideeën maar ook eigen ideeën aandragen, trekken wij met de kledij naar ons atelier. Daar brengen we het idee tot uitvoering. Da’s vrij tijdsintensief. Wij investeren veel tijd in het decouperen van de kledij en het terug in elkaar steken. Voor we de kledij afleveren, spreken we soms nog af voor een pasmoment. We willen graag weten of we de goede richting uitgaan. Is het stuk uiteindelijk herboren, dan maken we een afspraak om het te overhandigen. En we geven er zo’n certificaat bij, een erkenning van een geslaagde actie!”

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst met Project Dubbel?

Andrea: “We hopen allereerst met ons project mensen te inspireren. Mensen kunnen ons contacteren om een stuk te verstellen, maar misschien gaan ze ook zelf aan de slag als ze zien hoe wij werken. We hopen daarnaast te kunnen uitbreiden, enerzijds onze ‘kleding-maak-service’-uitbreiden en anderzijds willen we ook het sociale luik aan ons project uitbreiden. We willen makers en consumenten dichter bij elkaar brengen. Joke zal zich hierbij vooral kunnen uitleven, zij draagt als verbinder het sociaal-maatschappelijk luik van onze onderneming.”

Hoe zullen we in de nabije toekomst nog van jullie horen?

Het volgende project dat ik zal uitwerken is het ‘ultieme jasje’. Ik ga een maand lang met verschillende mensen het gesprek aan over hun favoriete jas. Die informatie zal ik vervolgens gebruiken om een jasje te ontwerpen. Door het hele ontwerpproces van begin tot einde te delen wil ik de toekomstige dragers van dat jasje niet alleen een kledingstuk verkopen, maar ook een interessante en leerzame ervaring geven!”

 

Voor- en na!

Geen beschrijving beschikbaar. Geen beschrijving beschikbaar.

 

De website van Project Dubbel vind je hier: https://www.projectdubbel.com/